Miksi koemme, että Minduu (ent. VapaaAjat.fi) on niin tärkeä palvelu? Tämä tarina kertoo syyn. Kirjoitus julkaistaan nimettömänä asian henkilökohtaisuuden vuoksi. (Julkaistu alunperin Minduun edeltäjän, VapaatAjat.fi:n – blogissa)

Kolme vuotta sitten kävin läpi avioeroa ja olin jatkuvasti vaihtuneiden, kuormittavien elämäntilanteiden uuvuttama. Sairastin keskivaikeaa masennusta ja söin masennuslääkkeitä. Olin pohtinut psykoterapiaan hakeutumista vuosien ajan, ja jossain vaiheessa päätin etsiä itselleni psykoterapeutin.

Onneksi lähipiiriini kuului mielenterveysalalla työskenteleviä henkilöitä. Heidän avustuksellaan löysin erään psykoterapeuttijärjestön sivuston, jolla oli luettelo jäsenterapeuteista. Yhdistyksen edustama psykoterapian suuntaus ei sanonut minulle mitään, mutta sivusto ja Google-haku vaikuttivat lupaavilta. Olin yhteydessä kaikkiin luettelosta löytyneistä psykoterapeuteista. Suurin osa heistä ei kuitenkaan vastannut sähköpostiini, ja vastanneista suurin osa kertoi ettei voi ottaa vastaan uusia potilaita. Hakeuduin ensimmäiselle terapeutille, joka oli halukas ottamaan minut vastaan.

Terapia päättyi muutaman viikon päästä terapeutin turhautumiseen, sillä en ilmeisesti osannut vastata kysymyksiin hänen toivomallaan tavalla. Muutaman kuukauden päästä päätin itse tapaamiset seuraavan psykoterapeutin kanssa, sillä hän oli jumittunut keskustelemaan vain yhdestä asiasta, joka mielestäni ei tilanteessani ollut oleellisin.

Lopulta löysin terapeutin jonka kanssa aloitimme kaksi vuotta kestävän, KELAn tukeman psykoterapian. Masennus on edelleen läsnä elämässäni mutta olen oppinut elämään sen kanssa ja minulla on huomattavasti enemmän voimavaroja käsitellä erilaisia tunteita, ajatuksia ja elämäntilanteita kuin ennen terapiaa.

Psykoterapiapalvelut verkkoon

Suomalalaisessa yhteiskunnassa suurin osa palveluista on nykyään ostettavissa internetistä. Voimme tutkia ja vertailla erilaisia palveluntarjoajia perusteellisesti. Voimme myös kilpailuttaa sähkösopimuksemme, auton huollon ja vaikkapa keittiöremontin helposti ja itse määrittelemiemme kriteerien perusteella.

On ironista, että tällainen mahdollisuus on puuttunut mielenterveyspalveluista. Psykoterapia, jos mikä on ”henkilöbisnestä”. Kokemukseni mukaan suurin merkitys on terapeutin persoonalla ja sillä, miten hyvin se vastaa avun tarvitsijan odotuksiin ja tilanteeseen. Tietoa terapeuttien erikoistumisalueista ja työskentelytavoista on tähän asti ollut heikosti saatavilla. Vaikka olen itse opiskellut käyttäytymistieteitä, koko psykoterapia-ala oli minulle kuin musta aukko vielä kolme vuotta sitten.

Suurin kansallinen mielenterveysongelmamme on epäilemättä masennus. Erityisesti vakavaan masennukseen liittyy heikentynyt itsetunto, arvottomuuden tunne ja aloitekyvyn romahtaminen. Monivuotinen, työläs ja kallis hoitosuhde olisi siis löydettävä ja aloitettava tilanteessa, jolloin väsyttää, huolet arjessa jaksamisesta täyttävät pään ja päätöksenteko tuntuu ylivoimaiselta. Ei ihme, että arviolta kaksi kolmasosaa mielenterveysongelmaisista ei koskaan hakeudu terapiaan.

Minduu –palvelu on perustettu kaventamaan kuilua avun tarvitsijoiden ja avun tarjoajien välillä. Hoitamattomien mielenterveysongelmien kustannukset ovat valtavat. Pienelläkin kädenojennuksella tuon kuilun yli on suuri kansantaloudellinen vaikutus ja ennen kaikkea merkittävä vaikutus suomalaisten elämänlaatuun.

 

Takaisin Etusivulle

Share This