Hyvä lukija, tämä on ensimmäinen blogikirjoitukseni täällä Minduu-palvelussa. Haluan auttaa sinua jakamalla oman kokemukseni terapiasta ja elämisestä mielenterveysongelmien kanssa. Toivottavasti voin tarjota sinulle aitoa, rehellistä ja kiinnostavaa tekstiä matkastani kohti tasapainoa. Otan mielelläni vastaan palautetta, kysymyksiä ja kommentteja.

Matka alkakoon!

Yhtenä itkuraivoisena päivänä syntyi päätös: ”Ei helvetti, en jaksa tätä enää, jotain tarttee tehdä!” Siltä istumalta menin nettiin ja varasin ajan psyk… Hetkinen, odotas, ei se nyt ihan noin mennyt.

Tarvittiin vielä monia itkuja, ahdistuskohtauksia, lamaantumisia ja raivoja. Tarvittiin monta pohjakosketusta ja pari niistä, syksyllä 2015, oli niin syviä, että pelkäsin tosissani laivani uppoavan.

Rakkain kanssamatkustajani oli myös lopen kyllästynyt ja väsynyt arvaamattomiin mielialanvaihteluihini. Näin miten hän alkoi haaleta horisonttiin ihan omalla paatillaan ja se sysäsi minut lopulta hakemaan apua.

Aikaa, aikaa, ja rahaa

Kun tekee päätöksen hakeutua terapiaan, alkaa pitkä ja kärsivällisyyttä koetteleva matka kohti päämäärää. Sinne ei pääse hetkessä, ellei sitten satu olemaan varaa maksaa heti yksittäisistä terapiaistunnoista. Aika moni meistä käyttää julkisen puolen mielenterveyspalveluita ja jos hyvin käy, saa Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa. Tämä edellyttää psykiatrisen diagnoosin saamisen jälkeen vähintään 3 kuukautta jatkunutta hoitosuhdetta. Vasta sen jälkeen arvioidaan psykoterapian tarve perustuen B-lääkärinlausuntoon. Kelan päätöksen saaminen kestää vähintään kuukauden. Hyvä asia on se, että vuoden 2016 alusta korvauksen määrä per käynti on noussut. Eli itse maksettavaa osuutta jää vähemmän.

Ennen kuntoutushakemuksen ja B-lausunnon lähettämistä Kelaan, on oltava selvillä tiedot terapeutista, jolla on oikeus antaa Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa. Sopivan terapeutin löytämiseen menee myös aikaa. Huonolla tuurilla saatat joutua tapaamaan useita terapeutteja ennen kuin jonkun kanssa synkkaa. Ja parempi, että synkkaa, sillä suhde terapeutin kanssa tulee todennäköisesti olemaan pitkä. Ainoa tapa varmistaa suhteen toimivuus, on käydä vähintään yhdellä tutustumiskäynnillä, joka maksaa useimmiten saman verran kuin normaali terapiakäynti. Sopivaa terapeuttia voi etsiä Minduu-palvelun kautta.

Niin hassulta kuin se kuulostaakin, edellyttää terapian aloittaminen kohtuullista mielenterveyttä. Ihan pahimmassa ristiaallokossa terapiaa ei yleensä aloiteta. Pitkäaikainen terapia on henkisesti vaativa prosessi. Useissa tapauksissa pahimmat aallokot tasataan ennen terapian aloitusta lääkehoidolla, jotta voimavarat riittävät. Sopivan lääkityksen löytyminen voi myös ottaa oman aikansa.

Hankala alku

Minun matkani alkoi 9.10.2015. Silloin tapasin ensimmäisen kerran psykiatrian erikoislääkärin yksityisessä lääkärikeskuksessa. Kolmannella tapaamiskerralla 14.1.2016 teimme lääkärin kanssa B-lausunnon Kelan kuntoutuspsykoterapiahakemukseen. Yksityisen lääkärikeskuksen palveluista maksoin reilut 600 euroa. Se on iso raha minunlaiselleni pienituloiselle ihmiselle. Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa, voisi joku tähän todeta, mutta mikäli mielin terapiaan, minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa.

Yritin nimittäin päästä terapiaan jo aikaisemmin julkisen puolen mielenterveyspalvelujen kautta, mutta se osoittautui aika lailla mahdottomaksi tieksi.

Kolmesta (turhasta) terveyskeskuskäynnistä mieleeni on jäänyt erityisesti tapaaminen erään psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Jotenkin se puolituntinen tapaaminen kääntyi lopulta siihen, että tämä lempeä nuori sairaanhoitaja kiitteli minua kostein silmin tuesta ja ”voimauttavista oivalluksista”. Okei, ajattelin, mutta minunhan tässä piti olla saamapuolella?

Toinen terveyskeskuksen ammattilainen antoi minulle lähinnä vain väsyneitä neuvoja tuoksukynttilöiden ja värien voimasta.

Kolmas totesi sitten suoraan, että olin liian terve. Toisaalta ihan kiva kuulla, mutta ei se vähentänyt yhtään sitä jatkuvaa ahdistavaa kuumaa puuroa rintakehässäni eikä tihentyviä hallitsemattomia mielialanvaihteluitani.

Ymmärrän toki mitä tämä kolmas tarkoitti: Pääkaupunkiseudun julkisen puolen mielenterveyspalvelut ovat aika tukossa, koska avun tarvitsijoita on niin paljon. Kaikille ei yksinkertaisesti riitä apua julkisen puolen palveluista. Etusijalla ovat vaikeimmassa tilanteessa olevat mielenterveysasiakkaat. Minä päädyin siis liian terveenä tapauksena hakemaan apua yksityiseltä puolelta.

Sen oikean kohtaaminen

Tapasin nykyisen terapeuttini ensimmäisen kerran 29.12.2015. Tunsin heti, että tähän ihmiseen voisin luottaa ja (ehkä) uskaltaisin kohdata pahimmat demonini hänen tuellaan. Virallistimme terapiasuhteemme ja sovimme, että alkaen 8.2.2016 tapaamme aina maanantaisin.

Onnekseni sain myös Kelalta myönteisen kuntoutustukipäätöksen. Kuntoutustuen määrä on 57,60 euroa per kerta. Minulle jää maksettavaksi 25,40 euroa per kerta.

Sari Kumpula

LUE MYÖS:

Psykoterapian ABC: Sopivan psykoterapeutin ja psykoterapian valitseminen

 

Share This